diumenge, 4 de desembre del 2011
Jornada Intensiva a la ESO
Al consell escolar del passat dijous (Veure resum) es va tornar a plantejar la sol·licitud de jornada intensiva a la ESO tal com es fa al batxillerat.
El nou horari seria des de les 8 del matí fins les 14:30 hores. Això faria innecessari el menjador de dilluns a dimecres pels alumnes de fora de Calella. No suposaria cap canvi en el transport escolar a excepció de l'adaptació al nou horari.
Demanem la vostra opinió, què penseu?
Esperem els vostres comentaris.
dimarts, 1 de novembre del 2011
Convocatòria d'Assemblea General
El passat divendres a la reunió de junta directiva es va acordar convocar l'Assemblea General de l'Associació pel dijous 24 de novembre a les 21:00 hores a l'Institut. Es presentará la memòria i balanç econòmic del curs passat i el projecte i pressupost del curs 2011-12. També es renovaran càrrecs de la junta.
RESUM DE LA REUNIÓ DE JUNTA DIRECTIVA
Continuen els problemes amb el servidor (gratuït) de la nostra web per la qual cosa no la podem actualitzar. Mentre farem servir el blog per aquestes feines.
dimecres, 19 d’octubre del 2011
Vaga d'estudiants
El dijous dia 20 d’octubre de 2011 hi ha convocada una vaga d’estudiants. Un nombrós grup d’alumnes de 4t d’ESO han lliurat un full de signatures a la direcció del centre comunicant la seva adhesió a la vaga.
Des de la direcció ens informen:
- Els nostres fills tenen el dret de fer vaga, però ho han de debatre amb tot el grup de la classe, prendre de la decisió per votació i comunicar-ho formalment per escrit a ladirecció.
- Les famílies heu d’estar informades de la convocatòria de la vaga pels nostres fills, i hem de signar una nota de l’agenda escolar acceptant, o no, que el nostre fill o filla faci vaga.
- Quan la vaga és proposada pels sindicats i les organitzacions d’estudiants el professorat continua impartint les seves classes, de manera que el seguiment de la vaga per part dels alumnes comporta per aquests faltes justificades d’assistència a classe.
dijous, 15 de setembre del 2011
Família i escola: nova web informativa a gencat
dilluns, 12 de setembre del 2011
El curs ja comença
Costarà una mica tornar a les rutines i a matinar, en especial als de primer d'ESO que passen de ser els més grans de l'escola a ser els més petits de l'institut. Molts ja saben que s'han de posar les piles des del primer dia perquè sinó quan te'n dones compte ja has pifiat el primer trimestre. També va per nosaltres, mares i pares, que hem d'afegir a la nostra feina la nova organització a les nostres llars amb anades i tornades, esmorzars, àpats,...
A més aquest curs comença en plena i profunda crisis que retalla de manera important els recursos del nostre centre, al igual que el de la resta de centres públics de Catalunya.
Volem plantejar una doble reflexió davant aquesta reducció de recursos:
- Hem de mantenir la nostra postura activa en defensa de l'ensenyament públic a Catalunya.
- Hem de col·laborar amb l'equip docent per tal de superar entre tots les dificultats que de ben segur ens portaran les retallades.
Tots estem convidats a participar d'una manera més activa en el funcionament del nostre institut.
Comptem amb tots vosaltres.
divendres, 22 de juliol del 2011
Vacances !!!
Durant l'estiu podeu contactar amb nosaltres per email.
Les reunions de junta es tornaran a convocar a partir de setembre.
El primer dia del curs 2011-12 serà el 12 de setembre
Es poden compartir experiències i suggeriments.
Aquí teniu els primers:
divendres, 8 de juliol del 2011
EDUCAT 1x1 per primer d’ESO
Al consell escolar d’ahir es van analitzar les alternatives d’informatització pel proper curs.
El punt de partida es que els alumnes de 2n i 3r d’ESO (amb la excepció dels que repeteixen tercer) ja tenen ordinador. Els que faran 4rt continuaran amb els llibres de text. El centre compta amb la experiència del curs passat, una experiència reduïda només al tercer trimestre, una gran part del professorat ja ha fet la formació i les aules ja tenen les instal•lacions adients.
Les alternatives.
Als centres inclosos al programa EDUCAT1x1 com es el nostre cas se’ns ofereix la possibilitat de sortir del programa o continuar amb el mateix (miniordinadors propietat de les famílies i llibres digitals becats) o passar-se al nou EDUCAT 2.0, en el que els ordinadors són propietat de l’institut, són més grans (portàtils estàndards) i en menor número: un per cada dos alumnes.
Per tant les alternatives concretes eren:
- Aturar l’1x1 i tornar tots als llibres de text.
- Continuar 2n i 3r amb l’1x1 i valorar pels alumnes de 1r les següents possibilitats:
- Primer amb llibres de text.
- Primer amb 1x1
- Primer amb el nou programa 2.0
Es va valorar que la experiència d’aquest curs era insuficient com per tenir una avaluació acurada del que suposa l’EDUCAT, tot i així al claustre la posició majoritària del professorat era la de continuar amb el programa (amb l’abstenció del professorat no implicat: cicles). La nova alternativa 2.0 estava plena d’incerteses respecte a la seva viabilitat ja que el manteniment dels ordinadors, un cop exhaurida la garantia, no està clarament garantit. Per altra banda no es pot plantejar treball individual si els ordinadors son compartits.
La decisió
Es va decidir, per tant, continuar amb l’EDUCAT 1x1 ja que es va valorar com l’alternativa amb més oportunitats d’èxit. Tenint en compte que això no exclou el treball específic que cada professor plantegi a la seva assignatura i que es poden fer servir alternatives de treball complementàries.
Per tant, a partir d’avui ja s’estan confeccionant els formularis de sol•licitud per tal que els alumnes de primer puguin tenir els seus ordinadors a principi de curs.
Esperem a l’avaluació a final d’aquest curs.
Les dades de funcionament de que es disposa (avaluació de l’eina per part del responsable dels serveis territorials) parlen de que l’ús dels ordinadors ha estat correcte en una majoria dels casos amb situacions problemàtiques com es les baixades massives molt limitades a situacions concretes fàcilment controlables. Un tema a debatre es la navegació per xarxes socials... i l’ensenyament a l’alumnat de com s’ha de navegar i treballar amb aquestes noves tecnologies. VEURE DOCUMENT
Com punt complementari també es va parlar de l’oferiment dels mossos d’esquadra de fer alguna activitat adreçada als pares i mares sobre seguretat en Internet.
dimarts, 14 de juny del 2011
Reflexions sobre l'Educat 1x1

El programa Educat 1x1 es com s'anomena al projecte en el que els ordinadors es fan servir com el llibre de text i que ha començat a funcionar al nostre institut, al igual que en altres molts arreu de Catalunya, en el present curs. S'han viscut moments de incertesa i fins i tot de caos en els curs (primer i segon d'ESO) que han estat els “pioners”. A la última reunió del Consell Escolar que tindrà lloc el 30 de juny es parlarà de les perspectives que el 1x1 ofereix pel proper curs en el que està previst que les classes amb ordinadors seran primer, segon i tercer d'ESO.
Coincidint en el temps un grup de pares ens han fet arribar un correu amb algunes reflexions que varen sorgir conjuntament amb altres pares després de la reunió informativa sobre les colònies.
Inicialment ferms partidaris de la informatització, eina molt potent a l'aula que afavoreix l'atenció a la diversitat i la cohesió, i els objectius generals previstos en el projecte, amb el temps i, després d'haver conviscut amb les nombroses anomalies i amb els no pocs obstacles, han acabat molt desencisats i desconcertats.
L'ordinador forma part de les nostres vides i, és evident, els nostres fills han de desenvolupar la competència digital en el seu màxim potencial quan més aviat millor. A més, és el seu entorn, l'entorn en el que han crescut i estan creixent. Coneixen aquest mitjà a la perfecció i, per tant, saben localitzar la informació i fer la recerca necessària per a qualsevol tasca (potser amb una enciclopèdia no se'n sortirien tan fàcilment), la qual cosa potencia la seva autonomia.
Ara bé, els ordinadors no poden ser els protagonistes a l'aula, entre altres coses perquè són màquines. Les persones han de ser les autèntiques protagonistes. Cada cop resulta més complicat aconseguir l'atenció dels estudiants. Estan totalment enganxats a la pantalla de l'ordinador, no sempre fent el que toca, però gairebé sempre connectats al messenger o al facebook quan falta algun professor o en hores lliures. El professorat, ara més que mai, ha d'estar vigilant, en tot moment, què està fent l'alumnat, dedicant esforços a controlar que es cou en aquesta pantalla minúscula i en cadascuna de les finestretes minimitzades i, coneixedor que, així que es giri se n'obriran nombroses de noves amb jocs, espais amb continguts no apropiats, etc.
I, com que són màquines, els ordinadors s'espatllen: agafen virus, es trenquen, es congelen, bloquegen, etc. Així, els alumnes perden documents desats, modifiquen documents quan no s'havia de fer, dedicant també esforços en allò que, a priori, no haurien de fer. A nivell organitzatiu, els ordinadors triguen a posar-se en marxa, en carregar programes, en processar dades. Com que els estudiants els tenen “tunejats”, alguns ordinadors processen dades més lentament que altres. Això ralentitza enormement el ritme i l'evolució de la classe. Fins al punt que, en condicions normals, en una classe tradicional d'"abans" (amb llibre i amb suport informàtic, per exemple) hom podia arribar a cobrir entre un 20 i un 30% més de programa.
Per tal que aquest programa funcioni correctament, és bàsic que hi hagi una bona connectivitat: això ara per ara, no és així. Imaginem la frustració que sent el professorat quan, després d'hores i hores de preparació de temaris, arriba a classe i...els ordinadors no es poden connectar a la xarxa (i això, desgraciadament, passa sovint). Passem al pla "B"- fotocòpies... Arriba un punt que les fotocòpies passen a ser el més habitual- però el que s'aconsegueix amb aquesta opció és desorientar l'alumnat. No saben què han de preparar, què han d'estudiar per a l'examen: el dia de la prova tant sols tenen un plec de papers per a estudiar. Conseqüència: davallada dels resultats acadèmics, en algunes assignatures. El problema, a més, es trasllada a casa: els pares no sabem com orientar-los, com ajudar-los perquè, és clar, tot el material que han treballat a l'aula o bé es troba a l'ordinador (vés tu a saber on?) o bé en papers fotocopiats. Alguns pares tenen la preocupació de que, en no tenir coneixements d'informàtica, no poden donar suport als seus fills en aquest tema.
En un altre nivell de la nostra reflexió, malgrat no ser un experts en aquest camp, hi ha un tema que preocupa especialment: no ens hem aturat a pensar si el fet que els nostres fills passin tantíssimes hores davant d'una màquina pot comportar algun tipus de problema de salut; pensem que, després d'haver passat tot el dia a l'escola davant de l'ordinador, arriben a casa i continuen treballant, fent deures, o, simplement, xatejant, amb l'ordinador. La interacció i l'exposició continuada durant llargs períodes de temps amb i davant les màquines, no pot ser gens beneficiós. El que és clar és que una pantalla tant petita d'entrada pot propiciar problemes oculars.
Els països que van desenvolupar aquest projecte abans que Catalunya (Noruega, entre altres) el van abolir fa temps, perquè va resultar poc menys que un fracàs: davallada acadèmica considerable.
Bé, segur que no s'han comentat molts aspectes positius de l'aplicació del programa Educat 1x1, segur que és un instrument molt útil però que ha de ser complementari del llibre o, si més no, utilitzat en algunes assignatures on el seu ús aconsegueixi una clara i demostrada millora acadèmica.
Els vostres comentaris els farem arribar al Consell Escolar de final de curs
divendres, 6 de maig del 2011
Prou retallades!
Manifestació
Dissabte 14 de maig, 11:00 h, a la Plaça de Catalunya

En moments de crisis com els actuals les solucions plantejades pel Govern de Catalunya son retallades dels serveis públics i de benestar social.
L'abast d'aquestes retallades es prou important com per preveure una disminució ievident en la qualitat a l'ensenyament públic, al igual que d'altres serveis (sanitat o benestar social).
Un gran nombre d'associacions i federacions relacionades amb l'ensenyament ens convoquen per manifestar el nostre desacord amb aquesta política en la que les classes més desfavorides de la nostra societat afectades per les elevades taxes d'atur, a més, veuran disminuir les prestacions socials i la qualitat de l'ensenyament que rebran els seus fills. No només es tracta d'unes mesures d'estalvi, estem davant d'un canvi de model.
Pots consultar el manifest complert en aquest enllaç.
dijous, 31 de març del 2011
Proposta unitària en contra de les retallades en ensenyament
Els que hem escollit l'ensenyament públic pels nostres fills i filles ens hem trobat de sobte amb les implacables retallades en educació del nou conseller.
De manera concreta al nostre institut se li ha reduït un 20,3% el pressupost de manteniment (neteja, llum, aigua, fotocòpies,...) això no es possible de mantenir sense reduir la qualitat de l'ensenyament i de les condicions amb les que es trobaran tant els alumnes com els professors.
No es podran fer fotocòpies o s'haurà de reduir les hores de neteja,.. tot i així no es pot arribar a la brutal reducció del 20% amb la que ens hem trobat.
La totalitat d'instituts i centres de primària públics estan en situacions semblants.
Es per aquest motiu que s'està coordinant una actuació conjunta des dels consells escolars que podeu veure amb més detall al BLOG DE LA PROPOSTA UNITÀRIA
---
dimecres, 30 de març del 2011
Horari intensiu a la ESO: perquè no?
A l'últim trimestre del curs passat en un consell escolar es va proposar fer jornada continua de matí durant tot el curs. La nostra associació va fer un sondeig a través de la nostra llista de correu i la opinió majoritària estava a favor d’aquest horari. Al respecte es pot comentar el següent:
- Els alumnes de secundària, a diferència dels de primària, tenen autonomia de moviment i es desplacen al centre sense la companya dels pares
- Al nostre institut hi ha alumnes desplaçats del poble del costat (Sant Pol) que fan el viatge en autocar i es queden a dinar al centre 3 dies per setmana. Aquest menjador es podria estalviar amb l’horari compactat.
- Els alumnes de Calella arriben a l’institut pels seus mitjans i han de tornar a casa a dinar a mig dia. El període de temps es massa curt i els que viuen a una certa distància han de dinar a corre-cuita per tornar a la classe de la tarda (els dimecres només fan una hora de tarda).
- Les nostres notícies es que en altres comunitats autònomes es fa horari continuat a secundària i la seva incidència en el desenvolupament curricular es més positiva que negativa.
En resum es va fer una proposta que es va aprovar al consell de fer un horari intensiu.
Aquest acord no va entrar en vigor perquè va ser rebutjat pels serveis territorials.
Que penses?. Fes-nos arribar la teva opinió!!
dimecres, 23 de març del 2011
dilluns, 21 de març del 2011
Noves entrades al blog del director
1) Terratrèmol del Japó i l'accident nuclear de Fukushima Daiichi:
http://institutbisbesivilla.
2) Han dit del model 1x1 ...
http://institutbisbesivilla.
3) Un somriure ... (una d'aquestes 'coses' que corren per la xarxa i que us heu de descarregar!)
http://institutbisbesivilla.blogspot.com/2011/03/un-somriure.html
dimarts, 1 de març del 2011
Inundació al Bisbe: gamberrada o delicte?
La setmana blanca ha deixat l'institut buit i algú o alguns van pensar que era el millor moment de fer mal. Ahir a la tarde/vespre va o van saltar les tanques i van connectar la màniga de rec per la finestra de consergeria. Aquest matí en arribar l'equip directiu i personal d'administració s'han trobat amb la planta baixa i el soterrani inundats. A les fotos es pot veure la quantitat d'aigua que treia la màniga dels bombers.
Els danys encara s'han d'avaluar, però pensem, com va o van pensar els autors del fet, què hauria passat si ningú hagués vingut durant tota la setmana...
No hem de tolerar que un fet com aquest quedi impune, no podem conviure amb gent que es capaç d'una acció com aquesta. Els alumnes i els pares hem de ser enèrgics perquè coses com aquesta no tornin a passar. No hi ha dret a que uns gamberros (delinqüents) alterin la pau i l'escola on van els nostres fills.




dissabte, 26 de febrer del 2011
Resum de la Reunió de la Junta del 25 de febrer
Es van tractar els següents temes:
1. Queixes sobre un professor.
2. Ordinadors a les aules.
3. Festes de Sant Jordi i de Fi de curs.
4. Menjador.
5. Jornada de portes obertes.
diumenge, 13 de febrer del 2011
Més entrades al blog del director
Us enviem els enllaços amb les darreres notícies del bloc de direcció del nostre centre:
1) http://institutbisbesivilla.
2) http://institutbisbesivilla.
Salutacions cordials,
Xavier Varela
diumenge, 6 de febrer del 2011
Noves entrades al blog del director
Us enviem els enllaços amb les darreres notícies del bloc de direcció del nostre centre:
1) http://institutbisbesivilla.
2) http://institutbisbesivilla.
Salutacions cordials,
Xavier Varela