
El programa Educat 1x1 es com s'anomena al projecte en el que els ordinadors es fan servir com el llibre de text i que ha començat a funcionar al nostre institut, al igual que en altres molts arreu de Catalunya, en el present curs. S'han viscut moments de incertesa i fins i tot de caos en els curs (primer i segon d'ESO) que han estat els “pioners”. A la última reunió del Consell Escolar que tindrà lloc el 30 de juny es parlarà de les perspectives que el 1x1 ofereix pel proper curs en el que està previst que les classes amb ordinadors seran primer, segon i tercer d'ESO.
Coincidint en el temps un grup de pares ens han fet arribar un correu amb algunes reflexions que varen sorgir conjuntament amb altres pares després de la reunió informativa sobre les colònies.
Inicialment ferms partidaris de la informatització, eina molt potent a l'aula que afavoreix l'atenció a la diversitat i la cohesió, i els objectius generals previstos en el projecte, amb el temps i, després d'haver conviscut amb les nombroses anomalies i amb els no pocs obstacles, han acabat molt desencisats i desconcertats.
L'ordinador forma part de les nostres vides i, és evident, els nostres fills han de desenvolupar la competència digital en el seu màxim potencial quan més aviat millor. A més, és el seu entorn, l'entorn en el que han crescut i estan creixent. Coneixen aquest mitjà a la perfecció i, per tant, saben localitzar la informació i fer la recerca necessària per a qualsevol tasca (potser amb una enciclopèdia no se'n sortirien tan fàcilment), la qual cosa potencia la seva autonomia.
Ara bé, els ordinadors no poden ser els protagonistes a l'aula, entre altres coses perquè són màquines. Les persones han de ser les autèntiques protagonistes. Cada cop resulta més complicat aconseguir l'atenció dels estudiants. Estan totalment enganxats a la pantalla de l'ordinador, no sempre fent el que toca, però gairebé sempre connectats al messenger o al facebook quan falta algun professor o en hores lliures. El professorat, ara més que mai, ha d'estar vigilant, en tot moment, què està fent l'alumnat, dedicant esforços a controlar que es cou en aquesta pantalla minúscula i en cadascuna de les finestretes minimitzades i, coneixedor que, així que es giri se n'obriran nombroses de noves amb jocs, espais amb continguts no apropiats, etc.
I, com que són màquines, els ordinadors s'espatllen: agafen virus, es trenquen, es congelen, bloquegen, etc. Així, els alumnes perden documents desats, modifiquen documents quan no s'havia de fer, dedicant també esforços en allò que, a priori, no haurien de fer. A nivell organitzatiu, els ordinadors triguen a posar-se en marxa, en carregar programes, en processar dades. Com que els estudiants els tenen “tunejats”, alguns ordinadors processen dades més lentament que altres. Això ralentitza enormement el ritme i l'evolució de la classe. Fins al punt que, en condicions normals, en una classe tradicional d'"abans" (amb llibre i amb suport informàtic, per exemple) hom podia arribar a cobrir entre un 20 i un 30% més de programa.
Per tal que aquest programa funcioni correctament, és bàsic que hi hagi una bona connectivitat: això ara per ara, no és així. Imaginem la frustració que sent el professorat quan, després d'hores i hores de preparació de temaris, arriba a classe i...els ordinadors no es poden connectar a la xarxa (i això, desgraciadament, passa sovint). Passem al pla "B"- fotocòpies... Arriba un punt que les fotocòpies passen a ser el més habitual- però el que s'aconsegueix amb aquesta opció és desorientar l'alumnat. No saben què han de preparar, què han d'estudiar per a l'examen: el dia de la prova tant sols tenen un plec de papers per a estudiar. Conseqüència: davallada dels resultats acadèmics, en algunes assignatures. El problema, a més, es trasllada a casa: els pares no sabem com orientar-los, com ajudar-los perquè, és clar, tot el material que han treballat a l'aula o bé es troba a l'ordinador (vés tu a saber on?) o bé en papers fotocopiats. Alguns pares tenen la preocupació de que, en no tenir coneixements d'informàtica, no poden donar suport als seus fills en aquest tema.
En un altre nivell de la nostra reflexió, malgrat no ser un experts en aquest camp, hi ha un tema que preocupa especialment: no ens hem aturat a pensar si el fet que els nostres fills passin tantíssimes hores davant d'una màquina pot comportar algun tipus de problema de salut; pensem que, després d'haver passat tot el dia a l'escola davant de l'ordinador, arriben a casa i continuen treballant, fent deures, o, simplement, xatejant, amb l'ordinador. La interacció i l'exposició continuada durant llargs períodes de temps amb i davant les màquines, no pot ser gens beneficiós. El que és clar és que una pantalla tant petita d'entrada pot propiciar problemes oculars.
Els països que van desenvolupar aquest projecte abans que Catalunya (Noruega, entre altres) el van abolir fa temps, perquè va resultar poc menys que un fracàs: davallada acadèmica considerable.
Bé, segur que no s'han comentat molts aspectes positius de l'aplicació del programa Educat 1x1, segur que és un instrument molt útil però que ha de ser complementari del llibre o, si més no, utilitzat en algunes assignatures on el seu ús aconsegueixi una clara i demostrada millora acadèmica.
Els vostres comentaris els farem arribar al Consell Escolar de final de curs